I MI REAL ZA TRKU IMAMO


Foto: facebook.com/FK-Real-Podunavci


U skladu sa imenom slavnog imenjaka i višestrukog šampiona španske Primere, Real iz Podunavaca, kod Vrnjačke Banje, nadmoćno je osvojio naslov u Šumadijsko - raškoj zoni i tri kola pre kraja obezbedio plasman u Srpsku ligu, Zapad. Ne samo da su jedini srpskoligaš u opštini, nego, izuzev kraljevačke Sloge, i u Raškom okrugu. Ujedno biće jedini seoski klub na srpskoligaškom Zapadu. Za najveći uspeh u istoriji kluba, pored igrača i predsednika Zorana Petrašinovića, zaslužan je vremešni trener Živojin Žika Ilić (71). U zonašu iz Podunavaca je dve godine, i posle trećeg mesta u prekinutoj sezoni stigla je toliko željena titula.

- Pobede su igračke, porazi su moji - deviza je iskusnog stručnjaka Živojina Ilića. - Sve je to za igrače bila novina, koji su navikli da nemaju velike obaveze, ali kako je vreme odmicalo prihvatali su moje zahteve i sprovodili ih u delo na terenu. Podatak da smo u prvenstvu ostvarili 21 pobedu i samo tri poraza dovoljno govori o našoj snazi i umeću. Imali smo najefikasniji napad, prvog strelca lige Milenkovića i najćvršću odbranu u ligi. Ako smo Šumadiju 1903, jednog od najstarijih klubova u zemlji, sa zavidnom reputacijom, ostavili na deset bodova razlike da se naslutiti da smo igrali borbeno, ozbiljno i kvalitetno. Bili smo izazov za svakog rivala, jer su baš protiv nas hteli da se dokažu - naglašava trenerski veteran, koji zbog godina i narušenog zdravlja neće voditi tim u Srpskoj ligi.

Ilić izdvaja veliku ulogu predsednika Zorana Petrašinovića u oživljavanju kluba, i dosadašnjim uspesima. Kontaktirali smo čelnika novog srpskoligaša, koji nas je ukratko upoznao sa istorijatom i radom kluba.

- Pre devet godina smo došli na ideju da formiramo i oživimo klub, a da nismo imali ni teren, ni bilo kakvu infrastrukturu. Krenuli smo od opštinskog ranga i za proteklo vreme prošli četiri ranga i stigli do Srpske lige. Zaveli smo mesni samodoprinos i uz pomoć opštine sagradili teren i druge neophodne objekte i od pre dve godine igramo na našem stadionu - kaže Petrašinović i napominje da imaju zakazan razgovor sa čelnicima Vrnjačke Banje kako bi finansijski podržala novog srpskoligaša.


Živojin Žika Ilić, trener Reala iz Podunavaca - prvak Šumadijsko-raške zone


U dugoj i bogatoj igračkoj i trenerskoj karijeri Živojin Ilić je sa uspehom nastupao i vodio veliki broj klubova. Kao igrač nosio je dres Timoka, Napretka, Sloge, Trstenika... Za tri i po decenije trenerskog posla nekoliko klubova je uvodio u više rangove. Počeo je u Trsteniku i od opštinskog ranga stigli su do Srpske lige. Sa Trajalom i kraljevačkom Slogom ulazi u Drugu ligu, sa Radničkim iz Svilajnca osvaja treće mesto u drugom rangu takmičenja u bivšoj Jugoslaviji...


Autor teksta: Ašković (srbijasport.net)